2015. június 13., szombat

Mindent a napozásról


Manapság a napozás már bevett szokás, mindenki szép napbarnított bőrszínt szeretne nyáron, viszont nagyon valószínű, hogy az emberek többsége nem igazán van otthon ebben a témában. Épp ezért született ez a bejegyzés, hogy segítsek nektek eligazodni a naptejek/napolajok/faktorok világában.

Először is szeretnék egy kicsit írni a napozás történetéről, mivel szerintem nagyon érdekes. A középkorban nem volt divat a napozás, sőt a fakó bőrszín egyenesen a gazdagságot jelképezte. Ennek az az oka, hogy leginkább a fizikai munkát végző jobbágyok, parasztok, földművesek tartózkodtak a napon, emiatt nyilván az ő védjegyük volt a barna bőrszín.
Az, hogy a napbarnított bőrszín divatos lett Coco Chanelnek köszönhető, hiszen amikor visszatért a tengerparti nyaralásából alaposan lebarnulva, a gazdagok rájöttek, hogy ezzel akár azt is kifejezhetik, hogy ők megtehetik azt, hogy szebbnél szebb tengerpartokon nyaraljanak.

A barnulás biológiai oka pedig a melanin képződés. Az UVA sugarak behatolnak a bőr alá, ezzel pedig beindítják a melanin (=bőr védelméért felelős) termelést. Ezek barna pigmentsejtek, így tehát minél több napsugárzásnak van kitéve a bőröd, annál több termelődik belőlük, ezáltal egyre barnább leszel.

Nyilván ha a napozásra gondolunk, mi más termék is juthatna eszünkbe először, mint a naptej? Épp ezért, ezzel kezdeném a sort. Nekem például több évig kétséges volt, hogy mit is jelent pontosan az, hogy faktor. Nos, az hogy hányas faktorszámú naptejet választunk, azt mutatja meg, hogy hányszor több időt tölthetünk el a napon anélkül, hogy leégnél, mint naptej hiányában Tehát ha egy 30 faktorszámú naptejet választasz, 30-szor több időt tölthetsz a napon, mint a termék nélkül.
Célszerű vízálló terméket választani, ebből két fajta van, a water proof és a water resist. Az előbbi kevésbé bírja a vizet, kevesebb ideig tartózkodhatsz vele a vízben, az utóbbi viszont jól bírja a strapát, vagyis nyugodtan lubickolhatsz, vagy esetleg sportolhatsz vele.
A szépségipar a naptejeket is továbbfejlesztette, okos naptej még nem létezik, viszont beszerezhetsz olyan terméket, ami amellett, hogy véd a káros sugarak ellen, segít barnulni is. Ezek nem egyenlőek az önbarnítókkal, hiszen ezek csupán csak a bőr természetes pigmentációját segítik, vagyis a melanin termelést ösztönzik, tehát napsugárzás hatására aktiválódnak.
Kép forrása: http://kremmania.hu/







Sokan a napolajakra esküsznek, viszont ezeknek a termékeknek, is megvannak a hátrányaik. .Először is nem nyújtanak teljes védelmet, általában elég alacsony a faktorszámuk, rosszabb esetben nem is tartalmaznak fényvédőt. Ezért, ha a napozás elején tartasz semmiképp sem elég az olaj, ezek inkább azoknak ajánlottak, akiknek már van egy kis alapszínük és szebb végeredményt szeretnének elérni.

Napozás után se felejtsd el hidratálni, illetve felfrissíteni a bőrödet. Mostanában rengeteg napozás utáni testápoló, esetleg spray közül választhatsz, amik segítenek lehűteni a bőröd.

Tippek az egyenletes barnulásért: 

  • Fontos, hogy használj bőrradírt, különösen az első napozás előtt, hiszen ha a bőröd felszíne sem egyenletes, a színed sem lesz az. 
  • Fogyassz sok sárgarépát: a répában lévő béta-karotin segíti a barnulást és egészséges is
  • A sárgabarack fogyasztása is segíthet az egyenletes bőrszín elérésében
  • Használj kakaóvajat: hidratálja és puhítja a bőrt, valamint segít a barnulásban és véd a leégés ellen
Nos, hát ennyi lett volna mára, remélem hasznos volt a bejegyzés, ha valami kérdésetek van írjatok bátran! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése